مختصری در باره سه نوع از حسابداری
حسابداری صنعتی
این حسابداری که به تدریج و پس از انقلاب صنعتی روی داد در جهت نیاز به دانستن بهای تمام شده محصولات تولیدی بود. دراین نوع از حسابداری هدف اصلی سیستم دانستن، بهای تمام شده یک واحد از نظر تمامی عوامل هزینه می باشد. همزمان و همراه با تکامل ابزارها و شیوه های تولید، در سده های بعد، روشها و شیوه های هزینه یابی پیشرفته ای ابداع و بکار گرفته شد که هزینه عملیات را به درستی شناسایی نماید.
حسابداری صنعتی امروزه که ثمره این فرآیند شتاب آمیز تکاملی است اصولاْ همان هدف اندازه گیری و گزارش بهای تمام شده محصولات، خدمات و فعالیت ها را دنبال می کند.
حسابداری
مالی
این نوع از حسابداری را میتوان حسابداری گزارش نیز نامید. زیرا هدف اصلی در این نوع از حسابدری، تهیه صورتهای مالی اساسی می باشد که مورد نیاز استفاده کننده گان از این صورتهای مالی است.
شاید بتوان گفت که دلیل اصلی پیدایش این نوع از حسابداری، اصل تفکیک شخصیت می باشد. این اصل امکان مشارکت صاحبان سرمایه ای را که به تجارت نمی پراختند ممکن ساخت و به این شکل باعث رشد و توسعه بنگاه های تجاری شد. این نوع از مشارکت باعث پیدایش سهام و بازار بورس شد. البته دلیل اصلی ایجاد بازار بورس را می توان، افزایش شمار شرکتهای سهامی دانست.
یکی دیگر از موضوعات اصلی که در این دوران تأثیر اساسی بر رشته حسابداری گذاشت برقراری مالیات بر درآمد بود. این نوع از مالیات که در اغلب کشورهای صنعتی اروپا وسیله ای برای تأمین عدالت اقتصادی است از اوایل قرن نوزدهم ایجاد و به تدریج جزیی از نظام مالیاتی کشورها شد. تعیین مالیات بر درآمد مستلزم شناخت دقیق سود خالص بود و لازمه این شناخت نگهداری حسابها و دفاتر منظم و تهیه صورتهای مالی که میزان سود را به درستی نشان دهد. به این ترتیب دولت ها به صورت یکی از اصلی ترین استفاده کنندگان از صورتهای مالی موسسات درآمدند.
دیگر استفاده کنندگان از این صورتهای مالی عبارتند از: بانکها، اعتبار دهندگان، بستانکاران بلند مدت و کوتاه مدت، فروشندگان، مشتریان، کارکنان، سرمایه گذاران بالقوه، کارگزاران بازار سرمایه، جامعه و مدیریت موسسه.
حسابداری حرفه ای و حسابرسی
حسابداری دولتی
در دولت ـ شهرها یا جمهوری های کوچک در ایتالیای کنونی، همزمان با رشد و توسعه حسابداری بازرگانی، کوششهایی در جهت تدوین حسابی جامع برای حکومت برخی از جمهوریهای کوچک صورت گرفت. اما تغییر اساسی در حسابداری دولتی به دنبال انقلاب کبیر فرانسه در نیمه دوم قرن هجدهم و تحولات و اصلاحات سیاسی ـ اجتماعی در برخی دیگر از کشورهای اروپایی در نیمه اول قرن نوزدهم رخ داد و اندیشه حاکمیت مردم بر درآمدهای دولتی را مسلط کرد.
اندیشه کنترل عمومی بر هزینه های دولت از اواخر نیمه اول قرن نوزدهم میلادی به بعد پدید آمد و دولتهای برخی از کشورهای اروپایی مکلف شدند که درآمدها و هزینه های سالانه خود را پیش بینی و به تصویب مجلس نمایندگان برسانند و بدین ترتیب، تنظیم و تدوین بودجه دولت متداول گردید. پیدایش و رواج سیستم بودجه، سیستم حسابداری متناسبی را طلب می کرد که این جریان به پیدایش حسابداری دولتی به صورت رشته ای متمایز انجامید
در گذر سالها و به ویژه پس از بحران بزرگ اقتصادی غرب (۱۹۳۳ـ ۱۹۲۹) و جنگ جهانی دوم دولتها در
سراسر جهان، نقش بزرگی را در اقتصاد و امور اجتماعی کشورها به عهده گرفتند و اموری
چون رفاه اجتماعی، بهداشت، آموزش، اشتغال، ایجاد تأسیسات زیربنایی و عام المنفعه، توسعه
شهرها و اجرای برنامه های توسعه اقتصادی و عمران کشور را به وظایف متعارف خود که
حفظ نظم و امنیت و تأمین عدالت اقتصادی بود، افزودند .
این تحول همه جانبه به پیدایش انواع و اقسام موسسات و سازمانهای انتفاعی و غیر
انتفاعی عمومی اعم از دولتی و غیر دولتی انجامید و بودجه از شکل فهرستی از اقلام
درآمد و هزینه های پیش بینی شده به صورت برنامه مالی جامعی در آمد که هدفهای
اقتصادی و اجتماعی و انواع برنامه ها و فعالیتهایی را که دولت برای رسیدن به هدفها
اجرا خواهد کرد شامل می شد.
حسابداری دولتی نیز در همین راستا تکامل یافت و از شکل ساده نگهداری حساب درآمدها و هزینه ها به سیستم پیچیده کنونی تبدیل شد.
حسابداری مدیریت
دراواخر قرن نوزدهم مدیریت علمی به عنوان رشته علمی خاص توسط
فردریک تیلور مطرح گردید. مدیریت علمی بطور بسیار خلاصه، روش برخورد منظم و منطقی
با مسائل سازمانها به منظور یافتن مناسبترین راه برای انجام هر کار است و بر کسب
اطلاع دقیق و کامل از آنچه می گذرد و نتایجی که بر اثر هر گونه تغییر حاصل می شود
تأکید دارد. این نوع از مودیریت نیاز زیادی به اطلاعاتی از قبیل بهای تمام شده
محصولات و خدمات، مقدار تولید، هزینه اجزاء مختلف تولید، قیمت فروش محصولات و
خدمات و ظرفیت منابع مختلف نظیر ظرفیت تولیدی ماشین آلات و تجزیه و تحلیل این
اطلاعات داشت. این جریان، نیاز به اطلاعات و به خصوص اطلاعات مالی را فزونی بخشید.
افزایش استفاده مدیران از اطلاعات مالی موجب شد که روشهای هزینه یابی تولیدات، خدمات
و فعالیتها بهبود و توسعه یابد و اطلاعات مفصل تری از جنبه های مختلف مالی فعالیت
ها فراهم آید. بدین ترتیب، حسابداری مدیریت به عنوان رشته ای خاص در اوایل دهه ۵۰میلادی قرن حاضر شکل گرفت. وظیفه حسابداری مدیریت در ابتدا
این بود که اطلاعاتی را که برای مقاصد حسابداری مالی و حسابداری صنعتی در روال
عادی عملیات تهیه می شود با کاربرد روشهای ویژه برای تصمیم گیریهای مدیریت آماده
کند. ابداع مدلهای تصمیم گیری مبتنی بر اطلاعات، پیدایش روشهای برنامه ریزی ریاضی
عملیات و تکنیکهای تحلیلی ارزیابی و کنترل و پیدایش و توسعه دانش و تکنولوژی
اطلاعات و رشد فزاینده آن در دهه های ۶۰ و ۷۰ میلادی
موجب شد که حسابداری مدیریت در جهت انطباق با شرایط زمان و نیازهای برنامه ریزی و
کنترل عملیات، به سرعت بهبود و توسعه یابد و اموری چون تجزیه و تحلیل تولید و بهای
تمام شده، روشهای برنامه ریزی عملیات، تهیه بودجه عملیات، تهیه بودجه های نقدی و
سرمایه ای، مدیریت موجودیها و مدلهای قیمت گذاری را شامل شود.
سیستم حسابداری
همان طور که میدانید سیستم عبارت است از وسائل و امکاناتی که اطلاعات و داده ها را پردازش و محصولی را به عنوان خروجی از سوی دیگر خارج می کند. سیستم حسابداری نیز طرز کاری این چنین دارد. یعنی اطلاعات مالی موجود در یک موسسه را گردآوری و اطلاعات مورد نیاز را برای تصمیم گیریهای مختلف فراهم می سازد.
در واقع این سیستم حسابداری مجموعه ای شامل کارکنان، انواع فرمها، دفاتر، روشها و وسائل و تجهیزات پردازش است که با ثبت طبقه بندی و تلخیص معاملات و عملیات مالی و کنترل داراییها، بدهیها، سرمایه، درآمدها و هزینه ها بر طبق اصول، رویه ها، دستورالعملهای مدون، ااطلاعات مورد نیاز را برای تصمیم گیریهای آگاهانه استفاده کنندگان از اطلاعات مالی یک موسسه فراهم می آورد.
امروزه یک موسسه را (هر چند کوچک) بدون استقرار یک سیستم حسابداری کارآمد نمی توان به درستی اداره کرد.
موسساتی که در جوامع مختلف وجود دارند از لحاظ شکل و اندازه متفاوتند و معاملات و عملیات مالی و فعالیت های گوناگونی را در روال عادی کار خود انجام می دهند. با این حال ضرورتهای حسابداری در کلیه موسسات یکسان است و همه موسسات به سیستمی با سه عملکرد عمده زیر نیاز دارند:
۱- عملکرد اطلاعاتی:
این عملکرد که مهمترین عملکرد یک سیستم حسابداری است در واقع وظیفه جمع آوری تمامی اطلاعات مربوط به فعالیت های مالی را بر عهده دارد. پس از جمع آوری این اطلاعات آنها را بر حسب پول به عنوان مقیاس مشترک اندازه گیری، سنجیده، ثبت و در گروههای همگن طبقه بندی می کند و در پایان گزارشهایی را تهیه می کند که تصمیم گیرندگان مختلف در باره یک موسسه بتوانند بر مبنای آن آگاهانه تصمیم بگیرند.
۲- عملکرد کنترلی:
این وظیفه بر وظیفه اطلاعاتی متکی است و هر سیستم حسابداری باید اطلاعات مناسبی را فراهم آورد که مدیران موسسه را در برنامه ریزی و هدایت عملیات، نظارت و کنترل فعالیتها و امور یاری دهد و اموال و حقوق متعلق به یک موسسه را حفظ نماید.
۳- عملکرد خدماتی:
هر موسسه ای معمولاْ افرادی را به خدمت می گیرد و با اشخاص و موسسات مختلفی داد و ستد و سر و کار دارد. این جریان تعهدات و مطالباتی را برای موسسه ایجاد می کند. تنظیم روابط موسسه با دیگران، دادن اطلاعات صحیح به آنان، ایفای تعهدات در سررسید و وصول به موقع مطالبات، عملکرد خدماتی یک سیستم حسابداری را تشکیل می دهد.
وظایف یا عملکردهای مشترک فوق موجب شده است که شالوده سیستمهای حسابداری در کلیه
موسسات فارغ از نوع و اندازه آنها یکسان باشد .
حسابداران مدیریت
حسابداری مدیریت یکی از شاخه های با اهمیت حسابداری است که نبود آن حسابداری را بی معنا می کند.
در فرهنگ حسابداری دکتر نوروش، حسابداری مدیریت به شرح زیر
معنا شده است:
فرآیند شناسایی، اندازه گیری، جمع آوری، طبقه بندی، ارائه، تفسیر و گزارشگری
اطلاعات مالی است که مدیریت از آن، جهت برنامه ریزی، ارزیابی و کنترل یک سازمان
استفاده می نماید.
تعریف بالا کلیتی از مفهوم حسابداری مدیریت را بیان می کند. برای آنکه بیشتر در این باره اطلاعات کسب کنیم بهتر است که این تعریف کلی را باز کنیم. بخش اول تعریف در واقع همان تعریف ساده حسابداری است. اما آن چیزی که برای ما دارای اهمیت می باشد بخش دوم تعریف است. یعنی همان بخشی که می گوید " که مدیریت از آن، جهت برنامه ریزی، ارزیابی و کنترل یک سازمان استفاده می نماید ."
همان طور که میدانید حسابداری مالی جهت ارائه گزارش وضعیت مالی موسسه برای افراد خارج از موسسه می باشد. افرادی از قبیل: سهامداران، بستانکاران، دولت و سایر افرادی که ذینفع در موسسه می باشند. پس می توان گفت که حسابداری مدیریت درست در نقطه مقابل حسابداری مالی قرار دارد.
از در کنار هم قرار دادن این دو تعریف می توان بیشتر به معنای حسابداری مدیریت پی برد. حسابداری مدیریت مربوط به مدیران داخلی یک سازمان است. در واقع هدف اصلی و مهم حسابداری مدیریت، تهیه اطلاعات مفید، مرتبط و به هنگام است.
در این نوع از حسابداری، به هنگام بودن اطلاعات اهمیت خاص و ویژه ای دارد. زیرا تصمیمات مدیریت موسسه کاملا تحت الشعاع این اطلاعات است. اگر این اطلاعات اشتباه و یا ناقص باشد، موجب تصمیم گیری های اشتباه خواهد شد .حال اگر این اطلاعات به موقع در دسترس مدیریت قرار نگیرد در این صورت تصمیم گیری مدیریت بی اهمیت خواهد بود. زیرا در مسائل مالی وقت طلاست و هیچ گاه جبران نخواهد شد. در واقع یک تأخیر در ارائه اطلاعات ممکن است فرصتی را از موسسه بگیرد که دیگر هیچ زمان قابل جبران نباشد.
این روزها به علت فشردگی و حجم بالای فعالیت های یک موسسه،
نقش حسابداری مدیریت بسیار آشکار شده است و روز به روز بر اهمیت آن افزوده می شود.
اما متأسفانه در این زمینه از حسابداری، شخصی که صاحب نظر باشد وجود ندارد و این
یک ضعف است که در حسابداری ما وجود دارد. و مشکل این جاست که این ضعف تنها بر
حسابداری و مدیریت تأثیر نمی گذارد بلکه بر کل وضعیت اقتصادی و تولیدی کشور
تأثیر گذار است .
این روزها تنها بلد بودن حسابداری و توانایی در زدن ثبت حسابداری برای یک حسابدار کفایت نمی کند. اگر شما حسابداری هستید که دوست دارید در رشته دلخواه خود صاحب نظر و عقیده باشید باید یکی از رشته های کم طرفدار حسابداری را انتخاب کنید و در زمینه آن تخصص پیدا کنید و به همین حد هم کفایت نکنید. بلکه این تازه مقدمه ای برای یک تلاش واقعی باشد .
تأثیر مفاهیم حسابداری بر صورتهای مالی
در ادامه مباحث مربوط به تهیه صورتهای مالی این بار به بررسی مفاهیم اولیه حسابداری و تأثیر آن بر صورتهای مالی خواهیم پرداخت.
مفاهیم اولیه حسابداری یا همان مفروضات، اصول و میثاقهای حسابداری نقش مهم و اساسی در تهیه صورتهای مالی ایفا می کنند. ابتدا این مفاهیم را نام برده سپس تأثیرات آنها را بررسی می کنیم.
مفروضات: مفروضات اموری بدیهی است که نیازی به اثبات ندارد. فروضات حسابداری عبارتند از:
۱ - فرض تداوم فعالیت
۲ - فرض تفکیک شخصیت
۳ - فرض دوره مالی
۴ - فرض تعهدی
۵ - فرض اندازه گیری بر حسب واحد پول
اصول: جنبه علمی و کاربردی در حسابداری دارند. این اصول عبارتند از:
۱ - اصل بهای تمام شده
۲ - اصل تحقق درآمد
۳ - اصل تطابق
۴ - اصل افشاء کامل
میثاقها: در بسیاری از موارد بکارگیری اصول و مفروضات حسابداری با محدودیتهایی همراه است. این محدودیتها که به آنها میثاقها و محدودیتهای اجرایی نیز گفته می شود عبارتند از:
۱ - میثاق اهمیت
۲ - میثاق فزونی منافع بر مخارج
۳ - میثاق احتیاط
۴ - میثاق خصوصیات صنعت
البته میثاقهای حسابداری به این ۴ مورد محدود نمی شود. اما برای بحث ما این ۴ نکته کفایت می کند.
حال به بررسی تأثیر این مفاهم بر روی صورت سود و زیان و
ترازنامه خواهیم پرداخت.
مفاهیم حاکم بر ترازنامه:
۱- فرض تداوم فعالیت
۲- فرض واحد اندازه گیری
۳ - اصل افشاء
۴- اصل بهای تمام شده
۵ - میثاق اهمیت
ترازنامه بر اساس فرض تداوم فعالیت تهیه می شود. یعنی فرض بر این است که یک موسسه برای دوره نا محدود فعالیت می کند. این صورت حساب نیز مانند سایر صورت حسابها بر مبنای فرض واحد اندازه گیری بر حسب واحد پول استوار است. تمامی صورتهای مالی در ایران باید بر اساس واحد پول ریال تهیه شود.
در صورت ترازنامه اصل افشاء بسیار با اهمیت است. زیرا ارقامی که در این صورت مالی ذکر می شود بسیار با اهمیت است و باید تمامی ارقام با دقت و به طور کامل افشاء شود. ضمنا بر طبق اصل بهای تمام شده تمامی اقلام در ترازنامه با بهای تمام شده تاریخی ثبت می شوند. یعنی در طول چند سال هیچ گونه تجدید ارزیابی در اقلام ترازنامه صورت می گیرد.
بر طبق میثاق اهمیت باید تنها ارقام با اهمیت در ترازنامه ذکر شود. ارقام ترازنامه، ارقامی با اهمیت (از نظر ریالی) می باشند که البته مفهوم اهمیت مفهومی نسبی می باشد.
مفاهیم حاکم بر صورت سود و زیان:
۱ - اصل تحقق درآمد
۲ - فرض دوره مالی
۳ - اصل تطابق
۴ - میثاق احتیاط
۵ - اصل افشاء
۶ - میثاق اهمیت
۷ - میثاق فزونی منابع بر مخارج
بر طبق اصل تحقق درآمد هر مبلغی که دریافت شود درآمد نمی باشد
و چه بسا مواردی که مبلغی دریافت نشود اما درآمد ثبت گردد. صورت سود و زیان بر فرض
دوره مالی استوار است. یعنی مبنای تهیه این صورت یک دوره مالی معین می باشد. در
ضمن بر مبنای اصل تطابق، هزینه های هر دوره تنها باید با درآمدهای همان دوره مطابق
شود.
بر مبنای میثاق احتیاط باید مراقبت شود که هزینه های دوره کمتر از واقع و درآمد
های دوره بیشتر از واقع ثبت نشود.
اصل افشاء و میثاق اهمیت در صورت سود و زیان به این معناست که باید ارقام این صورت به طور کامل افشاء شود و چون ارقام در صورت سود و زیان از نظر ریالی کم ارزش تر از ترازنامه است پس باید درمورد آن توجه بیشتری بشود. در آخر باید توجه داشت که هزینه های تهیه صورت مالی نباید بیش از منافع حاصل از آن باشد.
البته در مورد یادداشتهای پیوست باید این نکته را ذکر کنم که یادداشتهای پیوست بر مبنای اصل افشاء کامل تهیه می شود.
نکاتی که در بالا ذکر شد تنها چکیده ای از مطالبی است که می توان در حیطه این موضوع بیان کرد.
نرم افزار و حسابداران
با پیشرفت روز افزون در عرصه خدمات جانبی حسابداری و نرم افزارهای حسابداری، دیگر اینکه یک حسابدار بتواند ثبت بزند نکته و برتری چندانی بحساب نمی آید. این روزها یک شخص که هیچ چیزی درباره حسابداری نمی داند می تواند با شرکت در یک دوره 9 ماهه حسابداری ثبت زنی ساده حسابداری را فرا بگیرد و از آن به نحو احسن استفاده نموده در ضمن در کار خود نیز موفق باشد. حال این چیست که موفقیت این فرد تازه حسابدار شده را تضمین می کند؟
این روزها برنامه های حسابداری مختلفی وارد بازار کار حسابداران شده است. نکاتی که توجه بیشتر شرکتها را در جهت تهیه یک نرم افزار حسابداری جلب می نماید در درجه اول کارا بودن، ساده بودن و ارزان بودن یک نرم افزار است. البته در بین این سه نکته، نکته اول یعنی کارا بودن نرم افزار از بقیه نکات با اهمیت تر است و صد البته که نکات مهم دیگری نیز ممکن است برای یک فعالیت یا واحد تجاری با اهمیت باشد. ما در این مطلب به مسائل عمومی تر توجه می کنیم.
چیزی که برتری یک حسابدار در شرایط کنونی بحساب می آید هوشیار بودن، سطح علمی بالا و خلاق بودن است. اکنون دوره گراچوف بودن حسابداران به پایان رسیده است. حسابداری موفق است که دارای خلاقیت بوده و بتواند ارائه سیستم کند. نه اینکه مثل گراچوف حساب ذغالهای آقای اسکروچ را نگه دارد.
مختصری از حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی یکی از دشوارترین و در عین حال جذابترین انواع
حسابداری است.
حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده رشته ای از حسابداری مدیریت است که
مربوط میشود به تنظیم بودجه و تعیین هزینه های استاندارد و هزینه های واقعی عملیات
و هزینه مراحل تولید و دوایر یا محصولات و تجزیه انحرافات و تعیین سودآوری یا مصرف
وجوه اجتماعی. برای رسیدن به این هدفها، حسابها طبقه بندی، ثبت، تجزیه و تحلیل و
تفسیر می شوند تا ارتباط هر هزینه با مراحل تولید و توزیع کالا و خدمات مشخص شود. حسابداری
صنعتی همان طور که از اسم آن هم مشخص است در ارتباط با صنعت و موسسات تولیدی
کاربرد دارد. به همین دلیل این نوع از حسابداری بسیار مورد توجه مدیریت است. در
موسسات تولیدی یا کارخانه ها به علت نوع فعالیت و همچنین شکل فروش محصولات، نیاز
مدیریت به اطلاعات بهای تمام شده تولیدات، بسیار دقیق و حساس است. زیرا در این نوع
از موسسات به این دلیل که محصول نهایی از ترکیب مواد و هزینه های تبدیل که همان
دستمزد نیروی کار مستقیم و هزینه های سربار است تولید می شود به همین علت باید
توجه خاصی به اقلام تشکیل دهنده بهای تمام شده داشته باشیم .
به همین علت مدیریت در تلاش است تا با استفاده از روشهای مختلف و حسابهای کنترلی در هر زمان که نیاز باشد در کمترین فرصت اطلاعات مربوط به بهای تمام شده محصولات را در اختیار بگیرد. مسلما این مسئله از وظایف اصلی حسابداران است. حسابداران با استفاده از روشهای مختلف به این کار اقدام می کنند.
روشهای حسابداری صنعتی که به شش دسته تقسیم می شوند عبارتند از:
۱- هزینه یابی جذبی
۲- هزینه یابی مستقیم
۳- هزینه یابی برآوردی یا تخمینی
۴- هزینه یابی سفارش کار
۵- هزینه یابی مراحل تولید یا مرحله ای
۶- هزینه یابی استاندارد
۱- هزینه یابی جذبی یا کامل: شیوه ای از هزینه یابی که در آن جمع هزینه های مستقیم (به تحقیق) و هزینه های ثابت (به تقریب) در بهای تمام شده کالای ساخته منظور می شود. بر عکس در هزینه یابی مستقیم، فقط هزینه های متغیر (از جمله سربار متغیر) جزء بهای تمام شده محسوب می گردد و هزینه های سربار ثابت (به عنوان هزینه های دوره) جداگانه در حساب سود و زیان همان دوره ای که هزینه به عمل آمده است منظور می شود .
۲- هزینه یابی مستقیم یا نهایی: این اصطلاح آمریکایی و مترادف آن در انگلستان Marginal Costing معمول و به معنی این است که جمع هزینه های متغیر محصول را مهمترین مقیاس هزینه تولید آن محصول محسوب کنند. به این استدلال که هزینه های متغیر با میزان تولید و افزایش و کاهش آن، بالا و پائین می رود .
۳- هزینه یابی برآوردی یا تخمینی:
الف - هزینه ای که برای یک قرارداد یا تصمیم خاص پیش بینی شده است .
ب - مخارجی که پس از فروش ایجاد می شود
دستورات کوچک در ویندوز:
ز منوی Start وارد Run شوید و دستورات
زیر را بسته به کاری که انجام میدهند تایپ کنید:
دستور control = باز کردن Control Panel
دستور sndrec32 = اجرای برنامه Sound Recorder
دستور sndvol32 = اجرای ابزار Sound Control
دستور pbrush = اجرای برنامه Paint
دستور write = اجرای برنامه Word Pad
دستور dvdplay = اجرای برنامه Windows Media Player (در صورتی که برنامه پیش فرض پخش فایلهای DVD باشد)
دستور dialer = اجرای برنامه Phone Dialer
دستور dcomcnfg = اجرای ابزار Component Services
دستور mstsc = اجرای ابزار Remote Desktop Connection
دستور nero = اجرای برنامه Nero (در صورت نصب بودن روی هارد)
دستور sol = اجرای بازی Solitaire
دستور winmine = اجرای بازی Mine Sweeper
دستور pinball = اجرای بازی Pinball
دستور freecell = اجرای بازی FreeCell
دستور mshearts = اجرای بازی Hearts
دستور spider = اجرای بازی Spider Solitaire.